Wat is homeopathie?

‘Homeopathie is een energetische geneeswijze die het zelfgenezend vermogen in de mens stimuleert om in balans te komen. Alles is energie, en alles beïnvloed alles…’ 

Klassieke homeopathie is een zachte maar effectieve geneeswijze, zonder vervelende bijwerkingen. Het is een natuurlijke geneeswijze die een beroep doet op het zelfgenezend vermogen van de mens waarbij men bewust wordt gemaakt van de eigen rol in het proces van ziekte en gezondheid.

Volgens de klassieke homeopathie gaan we ervan uit dat elk mens uniek is. Er is immers geen mens hetzelfde. Een mens is een totaliteit van zijn eigen unieke symptomen. Deze symptomen vertellen welk homeopathisch middel het beste bij u past en zo de levenskracht kan aansporen om in balans te komen. 

Elk mens beschikt over levenskracht, levensenergie of vitaliteit. In de klassieke homeopathie noemen we dit begrip ‘dynamis’. De grondlegger van de homeopathie Samuel Hahnemann noemde die vitale kracht ‘de dynamiek die ons stoffelijk lichaam bezielt’.

We vinden het eigenlijk al heel gewoon als het lichaam zichzelf hersteld bij letsel en verwondingen. Als je een wondje hebt opgelopen weet het lichaam op een vakkundige manier hoe het de huid moet dichten en genezen en dit geldt voor heel veel aandoeningen. Homeopatische geneesmiddelen stimuleren juist dit zelfgenezend vermogen. 

We voelen vaak zelf wel aan of we mentaal, emotioneel en lichamelijk wel of niet in balans zijn. Maar soms is de levenskracht verstoord of verzwakt en zijn we vatbaar voor ziekte. Een homeopaat zoekt middels de symptomen en klachten van de zieke naar de juiste en precies op u afgestemde homeopatische middel om zo het zelfherstellend vermogen te stimuleren.