Het consult

In de homeopathie wordt niet de ziekte behandeld, maar de zieke mens.
Het eerste consult duurt ongeveer 60 – 90 minuten. Deze tijd is nodig om een inventarisatie te maken van de gehele gezondheidstoestand.  Waarbij alle symptomen en/of klachten, ziektegeschiedenis, erfelijke belasting en medicatie gebruik in kaart worden gebracht.

Een vervolg consult duurt ongeveer 45 – 60 minuten. Alle veranderingen worden dan op een rijtje gezet en er wordt beoordeeld of u al dan niet goed heeft gereageerd. Afhankelijk hiervan wordt er gekeken of u een ander middel nodig heeft of dat een middel moet worden herhaald of dat het middel nog steeds werkt. 

Als u met een acute klacht bij de homeopaat komt dan kunt u met een paar consulten van u acute klacht af zijn. Als u met een chronische klacht bij de homeopaat komt zijn er in de meeste gevallen toch een aantal maanden en soms zelf jaren nodig om u geheel te genezen.

 

writing-923882_1920
Voorbereiding

U kunt een consult voorbereiden door op te schrijven wanneer zich bepaalde klachten of ziektes en belangrijke gebeurtenissen in uw leven hebben voorgedaan en hoe uw reactie hierop was.

Gebruikt u al medicatie? Neemt u dan een lijstje mee van deze geneesmiddelen. Dit helpt mij om de homeopatische behandeling zo goed mogelijk op uw situatie af te stemmen.

Zieke beer
Symptomen en kenmerken

Tijdens het eerste consult vraag ik naar drie soorten gegevens:

  • Symptomen die direct met uw klacht of ziekte te maken hebben
  • Symptomen die typisch zijn voor uw reactie op de klacht of ziekte
  • Persoonlijke eigenschappen en kenmerken die niet direct met uw klacht of ziekte te maken hebben. 
    Zoals bijv. Hoe is het met uw concentratie, geheugen en nauwkeurigheid gesteld? Hoe reageert u op warmte en koude, het klimaat en het weertype? Hoe slaapt (en droomt) u en hoe en waneer transpireert u? Hoe is uw hormonale cyclus en heeft u een voorkeur of afkeur van bepaalde voedingsmiddelen? 
    Deze kenmerken zijn wel belangrijk bij het zoeken naar een homeopathisch middel dat past.