Homeopatische middelen

globuli-3163133_1920

Homeopatische middelen worden gemaakt van mineralen, planten, dieren en ziekteproducten (de nosodes).
Alle middelen zijn op hun werkzaamheid getest op mensen, niet op dieren.
Uit het basismateriaal wordt eerst een oertinctuur bereid. Deze wordt vervolgens gepatenteerd, dat wil zetten; volgens een bepaalde methode verdund en geschud.
Homeopatische middelen worden in reukdosis-, druppel-, korrel-, of tabletvorm gegeven.

Hoe vaak het homeopatische middel moet worden ingenomen is afhankelijk van verschillende factoren zoals de aard van de klacht(en) en de sterkte van het middel.
Homeopatische geneesmiddelen werken, mild en duurzaam . Ze kennen geen bijwerkingen (wel een beginwerking) en kunnen ondersteunend werken naast de reguliere behandeling of medicatie. 

Beginwerking

Na het innemen van een middel kan het voorkomen dat er eerst een verergering van de klachten optreedt. Vaak is dit een aanwijzing dat u het juiste middel hebt gekregen. Op dat moment overtreft het homeopatische middel qua prikkel de ziekte in uw lichaam en dat kan een toename van de klachten geven. Ze verdwijnen doorgaans snel. Ook kan het voorkomen dat u na het homeopatische middel uitscheidingsreacties gaat krijgen  zoals bijvoorbeeld: meer plassen, zweten, verkouden worden, veel huilen of toename van witte vloed bij vrouwen. Vaak verdient het de voorkeur deze niet te bestrijden. Bij twijfel, neem contact met mij op. 
Ook kunnen tijdens de behandeling klachten terugkomen die u vroeger wel eens heeft gehad. Dit kan in principe als een gunstig verloop van de therapie worden beschouwd: het is onverstandig om deze klachten te onderdrukken met reguliere middelen.
Als voorbeeld: stel u heeft als kind geleden aan eczeem en dat eczeem is teruggedrongen door middel van zalfjes of andere medicatie. Later ontwikkelt u bijvoorbeeld astma. U gaat dan naar de homeopaat vanwege u astma klachten en u krijgt hiervoor een middel. De astma vermindert of verdwijnt en u ontwikkelt wederom huidklachten. Dit wijst vaak op een genezingsreactie en het is beslist onverstandig om de huiduitslag weg te smeren.