Kinderwens

Je hebt een kinderwens maar het lukt (nog) niet om zwanger te worden of zwanger worden lukt wel maar je hebt een miskraam gehad of misschien wel meerdere miskramen.

Waarom lukt het niet om zwanger te worden?
Waarom lukt het wel om zwanger te worden maar gaat het steeds mis?

Als verloskundige en screeningsechoscopiste geef ik dagelijks goed nieuws maar ook slecht nieuws.
Ik geef goed nieuws over zwangerschappen aan tal van mensen. Aan mensen die snel zwanger zijn geworden maar ook aan mensen die er jaren over gedaan hebben om zwanger te worden. En aan mensen die korte of lange tijd in een fertiliteitstraject hebben gezeten. Die snel zwanger zijn geworden maar ook jaren in een fertiliteitstraject hebben gezeten.
Maar ook dagelijks slecht nieuws aan mensen. De zwangerschap is niet goed, dit is of wordt een miskraam. Mensen die na lange tijd uiteindelijk zwanger zijn geworden en hun droom bij mij uiteen zien spatten. Allerlei mensen met hun eigen verhaal, hun eigen achtergrond. En de ene kan ik goed nieuws geven en andere helaas niet.

Tijdens de opleiding tot verloskundige zei een gynaecoloog tijdens één van zijn lessen over fertiliteit. “Er is niets frustrerender dan stellen lange tijd onder zorg te hebben vanwege hun kinderwens. Dat ze uiteindelijk vanwege een bepaalde leeftijdsgrens niet meer verder onder zorg mogen en dat je ze dan tijdens het laatste gesprek alsnog op anticonceptie moet wijzen omdat er alsnog een mogelijke kans is dat ze spontaan zwanger worden” 

Deze woorden hebben mij nooit losgelaten. En dit zie je ook in de praktijk terug. Hoe kan dit toch? 

Tijdens mijn werk kom ik vele mensen tegen die nooit meer verwacht hadden zwanger te worden. Jaren bezig geweest, alles geprobeerd, ook in een IUI/IVF/ICSI traject gezeten te hebben maar geen zwangerschap tot stand gekomen. En toch kwamen ze zwanger de praktijk binnen.
Soms door het inderdaad “los gelaten” te hebben. Soms doordat ze via een alternatief circuit onder zorg geweest zijn. 

Dit heeft enorm mijn interesse gewekt.

Dus ik ben medische trainingen gaan volgen op het gebied van kinderwens en miskramen. Maar overal was de conclusie vrij kort door de bocht. Bij mensen die wel zwanger kunnen worden maar een miskraam of meerdere miskramen hebben gehad is de kans groot dat er uiteindelijk wel een goede zwangerschap tot stand komt.
Dat nog steeds de meeste stellen  (80%) binnen 1 jaar zwanger wordt. En dat er in een fertiliteitstraject 25% kans is op een doorgaande zwangerschap. Kortom: doorgaan en proberen.

Zelf werd ik in 2010 snel spontaan zwanger. Helaas werd er bij 6 weken een foetus (kindje) gezien zonder hartactie. Kortom: ik zou een miskraam krijgen. Maar dat liep wel een beetje anders. Ik heb weken gewacht tot de miskraam spontaan op gang zou komen. Na 6 weken wachten gebeurde er nog niets en had ik een consult bij de gynaecoloog gepland staan. Ik kreeg 2 giften misoprostol om de miskraam op gang te laten komen. Maar helaas er gebeurde niet veel, uiteindelijk begon ik bloed te verliezen maar de miskraam kwam nog steeds niet op gang en zodoende lag ik op een dag met spoed op de OK. Ik kreeg een curettage. 

Na de curettage kwam mijn menstruatiecyclus niet op gang. Na maanden wachten en na een paar keer bij de gynaecoloog geweest te zijn en zij het ook niet wisten ben ik het alternatieve circuit (de homeopaat) in gegaan. Ik had tig zwangeren gehad die via een alternatief circuit zwanger waren geworden dus waarom zou ik het niet proberen? Ik was ongeduldig, als ik niet menstrueerde omdat mijn cyclus niet terug kwam had het ook geen zin om proberen zwanger te worden want zwanger worden kon dan sowieso niet.

Na een lange intake en wat homeopatische middelen kwam ik weer thuis. En 6 weken later had ik een positieve zwangerschapstest. Verbaasd heb ik gedacht.. was dit ook gebeurd zonder de middelen? Is dit toeval? Hebben de middelen wel iets gedaan?

Ik kreeg een zoon. Na een prachtige vlotte thuisbevalling had ik een zoontje gekregen. Maar de weken daarna en zelfs maanden daarna had ik te maken met een baby die dag en nacht krijsde. Het was niet huilen maar krijsen. Het ging dag en nacht door. Ik ging van consultatiebureau, naar huisarts, naar kinderarts en niemand kon mij helpen.
Wederom ging ik naar de homeopaat en wederom was ik verbaasd over de goede uitkomst.

Hoe kan dit toch? Hoe kan het dat ik 2x in een medisch traject kom en niet verder geholpen kan worden maar via een homeopaat wel verder kom. Mijn nieuwsgierigheid was groot, ik als medisch professional wilde hier meer van weten.

En toen kwam de miasmaleer/ tendensen/ reactiepatronen (zie Miasma) om de hoek. Hoe je lijf reageert op klachten, ziektes etc.
Wat maakt dat de een wel zwanger kan worden en ander niet?
Hoe kan het dat de een na de eerste IVF poging zwanger wordt en de ander na 5 pogingen nog niet?
Hoe kan het dat de een wel flinke bijwerkingen heeft bij een behandeling en de ander niet? 
Hoe kan het dat de een wel heftig reageert op een behandeling en de ander niet?
Hoe kan het dat als er een virus uitbreekt in een groep of klas dat de een er flink ziek van wordt en de ander nergens last van heeft.

Medisch zeggen wij dit vooral met je immuunsysteem te maken. Maar vanuit een andere visie heeft dit te maken met je miasma/ tendens reactiepatroon. Je eigen reactiepatroon!!  En dat kan je in kaart brengen en optimaliseren waardoor de kans op een zwangerschap groter wordt, de kans op het krijgen van bepaalde ziektes of uiting van ziektes etc. kleiner wordt.

Ik wilde hier alles van weten en ben toen de 5 jarige opleiding tot klassiek homeopaat gaan volgen. Hoe super zou het zijn als ik als verloskundige met mijn echo vaardigheden mensen kan helpen om zwanger te worden of te blijven!!

Vanuit je erfelijkheid krijg je reactiepatronen mee bij je geboorte. Hoe reageer je op prikkels, hoe ga je om met relaties, hoe uit zich ziekten bij jou en klachten. Maar ook hoe je lichaam omgaat met stress, bijwerkingen van behandelingen en/of medicatie, afbraak van medicatie door je lijf en nog tig andere dingen.

De verschillende uitingsvormen kan je weer rangschikken in tendensen. Een tendens kleurt je leven in en dit heeft ook invloed op hoe je leven zich ontwikkeld.

Twee voorbeelden:
1. Een dame die van de stoep struikelt en gelijk haar enkel breekt. Die even op de tocht staat en gelijk verkouden wordt. Die de griep krijgt en gelijk een week goed ziek is en haar bed niet uit kan komen. Die kanker krijgt en gelijk te horen krijgt dan ze uitbehandeld is omdat het al uitgezaaid is.

Of

2. Iemand die wel tig keer is gevallen maar nog nooit iets gebroken heeft. Die zelden met een jas naar buiten gaan omdat die toch nooit ziek wordt. En die kanker krijgt maar het een klein knobbeltje betreft die nog niet is uitgezaaid.

Bovengenoemd zie je al 2 reactiepatronen. Bij de eerste zie je een heftiger reactiepatroon dan bij de tweede.

Een reactiepatroon kan je neutraliseren dan zie je als het ware klachten terugtrekken en veel minder vaak ontwikkelen. Je kan het lichaam op bepaalde vlakken vitaliseren. Zodat het op bepaalde gebieden beter gaat functioneren. Je kan je lijf optimaliseren.

Reactiepatronen kan je weer schikken in tendens. In bepaalde tendensen komen bepaalde ziektes vaker voor. Omdat er ook een gevoeligheid aan ten grondslag is. Er is vaak een lijn te herkennen.

Zo is er bijvoorbeeld een carcinogene tendens: in deze tendens zie je vaker de volgende uitingsvormen:
– gevoeligheid voor virale infecties zoals bijv de griep, ziekte van Pfeiffer
– kanker zelf of in de familie|
– bloedarmoede
– diabetes
– depressies
– allergieën
– reuma
– mentale of emotionele onderdrukking
– identiteitsproblemen
– klachten door gedomineerd worden
– anderen willen behagen
– afspraak is afspraak
– gevoelig voor orde, netheid en structuur
– zijn vaak sensitief en creatief

Een tendens is een soort van sausje van je eigen lijf. Die zich dus overal kan bevinden. En dus bepaalde klachten kan geven maar ook effect heeft op het functioneren van je organen. En afhankelijk van de dikte en type van deze saus reageert en functioneert je lijf.

Door jou eigen miasma/ tendens in kaart te brengen. Dus je eigen reactiepatroon op gezondheid en ziekte kan ik een behandelplan opstellen waardoor je de kans op een zwangerschap vergroot. Dit is ook zeker aan te raden als je al in een fertiliteitstraject zit. Ik probeer in het behandelplan alle facetten mee te nemen die een mogelijke zwangerschap in de weg zouden kunnen zitten. 

Is de oorzaak van het niet zwanger worden bekend maak dan ook zeker een afspraak. De oorzaak kan ik ook verder in kaart brengen in combinatie met jou eigen miasma/ tendens zodat je ik je lijf kan aanzetten tot vitaliseren en mogelijk genezen waardoor er mogelijk wel een zwangerschap tot stand komt.